reklama 11B

Aktuální informace ČJF k infekční anémii

Věnujte prosím pozornost aktualizovaným informacím České jezdecké federace k nákazové situaci v Maďarsku, kde se rozšířila infekční anémie koní. V důsledku toho se změnily 4. června podmínky SVS pro přesun koní. Aktuální informace v článku níže…
16.06.2015 07:24  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Ilustrační foto: archiv Jezdci.cz

Česká jezdecká federace vydala 15. června další aktualizované informace k nákazové situaci infekční anémie v Maďarsku, zejména k dalšímu postupu v celé věci a změnám týkajících se pořadatelů
 
Aktualizované informace ČJF najdete ZDE, tiskové prohlášení také níže:
 

Nákazová situace E.I.A.(infekční anémie koní) – zpráva ČJF ze dne 15. 6. 2015

 
ČJF je i nadále v aktivním kontaktu s SVS a požádala SVS o upřesnění jejich podmínek ze dne 4. 6. 2015 pro svody koní. Někteří pořadatelé mají již akce schválené na celý rok, což vede k tomu, že na některých akcích může i nadále platit vyšetření na E.I.A. delší, než 6 měsíců. SVS a doporučuje pořadatelům přijmout vlastní opatření, pokud to uznají za vhodné. ČJF je také v neustálém kontaktu s FEI, která považuje situaci v Maďarsku za dostatečně pod kontrolou. Z iniciativy MVDr. Pokorné, kontaktního veterináře NF CZ pro FEI, došlo k zanesení informace o nákazové situaci v Maďarsku do mezinárodního systému OIE (Mezinárodní organizace pro zdraví zvířat), jelikož ze strany Maďarska k tomuto nahlášení až do doby nedošlo.
 
V pondělí, dne 15. 6.2015 generální sekretář ČJF zaslal dotaz na všechny NF států, které se nahlásili na CSIO Budapešť pořádané ve dnech 16. - 19. 7. 2015, zda a jakým způsobem budou reagovat na současnou nákazovou situaci. Z dostupných informací se ČJF jeví, že okolní státy i SVS ČR považuji nákazovou situaci v Maďarsku za stabilní a pod kontrolou. ČJF bude i nadále aktivní ve svých snahách o monitorování situace v Maďarsku.
 
Zdroj: www.cjf.cz
 

Co je Infekční anemie koní?

Jde o nemoc postihující pouze lichokopytníky, projevující se horečnatostí, slabostí, chudokrevností (anemie), krvácením z nozder. V lehkých případech kůň pouze začne hubnout a jevit se malátnější s možným přechodným zlepšením celkového stavu, v těžkých případech může kůň zničehonic i uhynout. Mohou se nakazit bodavým hmyzem (nejčastěji ovád), či nesterilními jehlami. Nemoc způsobuje virus příbuzný lidskému HIV (lentivirus), oslabuje tedy imunitu, a jednou nakažený kůň je pak celoživotním nositelem tohoto onemocnění a stává se nebezpečným pro ostatní lichokopytníky. Anemii nelze vyléčit. Jedinec s pozitivním sérologickým testem na lentiviry musí být v ČR utracen.
 

Opatření na Slovensku v souvislosti s výskytem EIA

 



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE