500 dní do olympiády v Paříži. Část kvót v jezdectví je již rozdělena

ikonka

Do XXXIII. olympiády v Paříži zbývá 500 dní. Jezdecké soutěže budou probíhat v termínu od 27. července do 6. srpna a hostit je bude areál ikonického paláce ve Versailles. Mezinárodní jezdecká federace zveřejnila podrobnosti o udílení kvót.
15.03.2023 16:36  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Na olympijské hry v Paříži se jezdci a koně mohou kvalifikovat ve třech tradičních disciplínách, jimiž jsou drezura, všestrannost a skoky. Některé země již mají týmové kvóty zajištěny, a nejde jen o tu hostitelskou. Velkou část národních federací však ještě čeká vyslání reprezentantů na důležité kvalifikační závody.
 

Drezura

V drezuře je aktuálně kvalifikováno sedm zemí. Tato skupina šťastlivců zahrnuje všechny celky, které uspěly na olympiádě v Tokiu a na mistrovství světa v Herningu. Patří sem tedy Německo, USA, Velká Británie, Dánsko, Švédsko, Nizozemsko a Austrálie. Své místo má zajištěno i Francie, a tak je aktuálně obsazeno 24 z celkových 45 dostupných míst, jelikož v každém týmu mohou být tři sportovci. Velká pozornost bude směřována na Německo, jelikož na poslední olympiádě ovládlo týmovou soutěž, a navíc jeho reprezentantky Jessica von Bredow-Werndl a Isabell Werth vybojovaly individuální zlatou a stříbrnou medaili. 
 

Nepřehlédněte: OH 2024 v Paříži: Jezdectví s výhledem na Grand Canal ve Versailles

 
V týmových kvótách zbývá 21 míst, což představuje sedm národních pozic. O mnoha z nich se rozhodne na letošních kontinentálních a regionálních šampionátech. Samozřejmě mezi ně patří mistrovství Evropy konané od 4. do 10. září v německém Riesenbecku. K dispozici je také 15 individuálních míst udělovaných sportovcům z národů, které nezískaly kvótu pro družstvo. Samozřejmě půjde o mix mužů a žen, protože jezdecký sport zůstává jediným olympijským sportem, v němž jsou muži a ženy naprosto rovnocenní soupeři.
 

Všestrannost

Téměř polovina míst pro týmy již byla obsazena ve všestrannosti. Také v tomto případě je Německo mezi prvními kvalifikovanými národy. Ostatně, tato země vyprodukovala vůbec první ženskou individuální zlatou olympijskou medailistku ve všestrannosti Julii Krajewski. Kromě hostitelské země se kvalifikovaly také Spojené státy americké, Nový Zéland, Irsko, Švédsko a Švýcarsko. Všechna tato místa byla přidělena při mistrovství světa, kde si Spojené státy zajistily svou první týmovou medaili na mistrovství světa či olympijských her od roku 2004. Spojené státy jsou jediným národem ze Severní, Střední nebo Jižní Ameriky, který má týmovou kvótu.
 
Zajímavostí je, že stříbrní medailisté z Tokia reprezentující Austrálii si ještě své místo v Paříži musí zajistit. Kvalifikačními závody pro skupiny F a G se budou konat v irském Millstreet od 1. do 4. června. Další místa budou přidělena během mistrovství Evropy ve francouzském Haras du Pins a také v rámci série Poháru národů ve všestrannosti 2023. Body do olympijského žebříčku pro udílení individuálních kvalifikací bude možné sbírat do konce letošního roku.
 

Skoky

Nejvíce míst je přidělováno v parkurovém skákání, a to celkem sedmdesát pět. Šedesát míst zaberou členové dvaceti národních družstev. Obhájcem týmového zlata bude v Paříži Švédsko, které má zlato i z mistrovství světa v roce 2022. V týmu budou muset Švédové nahradit hvězdného All Ina, jenž v Tokiu startoval s Pederem Fredricsonem a stal se teprve druhým koněm v historii, který na olympiádě neudělal jedinou chybu. Svoji bohatou sportovní kariéru tento kůň ukončil letos v únoru.
 
V dánském Herningu si při světovém šampionátu zajistili účast Nizozemí, Velká Británie, Irsko a Německo. Belgie má kvótu z finále Poháru národů 2022 v Barceloně. Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty vybojovaly místa pro týmy na svém kvalifikačním podniku skupiny F. Stále tak zbývá jedenáct týmových pozic.
 

Čtěte také: Rozloučil se All In. Koňská celebrita, jež má ve výběhu vlastní domek

 
Spojené státy získaly v Tokiu sice stříbrnou medaili, ale při kvalifikaci do Paříže se budou muset spoléhat na úspěch při Panamerických hrách 2023. USA přitom patří mezi velmoci tohoto sportu, získaly týmové zlaté medaile na hrách 2004 a 2008 a cenné kovy mají ze sedmi z posledních deseti her. V Chile bude na ně vyvíjen velký tlak, aby ani na této olympiádě nechyběly. Pokud by jim to nevyšlo, budou mít poslední příležitost při finále Longines FEI Jumping Nations Cup™ 2023 v Barceloně.
 
Tři týmové kvóty pro evropské národy ze skupin A nebo B nabídne také mistrovství Evropy FEI 2023 pořádané od 29. srpna do 3. září v italském Miláně. Olympijská kvalifikace pro skupinu C se pojede v pražské Chuchle Areně od 26. do 30. července a kvóta tam bude předělena dvěma nejlepším národům. K dispozici je také patnáct dalších individuálních kvót pro sportovce ze zemí, které nebudou zastoupeny v týmovém klání.
 
Ilustrační foto: poskytlo tiskové středisko Mezinárodní jezdecké federace
Zdroj: tisková zpráva Mezinárodní jezdecké federace